Je naam op de deur schilderen

Februari 2025 - Dit is een verbeterde versie van het blog wat ik in 2016 schreef!

Zou je ook graag je eigen naam op de voordeur van je huis willen hebben? In van die sierlijke krulletters? Of misschien in een statig jaren dertig font? Als je een vaste hand hebt, een beetje lef en wat geduld dan kun je dit ook zelf! In dit blog leg ik stap voor stap uit hoe je zelf je familienaam of huisnummer op je voordeur kan schilderen. Vind je het toch wat spannend? Begin dan met een huisnummer op een donkere kleur voordeur (bijvoorbeeld donkergroen of donkerblauw) en met een hoogglans laklaag.

Jaren 30 letters op voordeur

Stap 1 Kies een lettertype en bepaal formaat

We starten achter je computer. Daar ga je op zoek naar een lettertype wat je mooi vindt. Van modern tot klassiek. Wat jij het beste bij je huis vindt passen.

Tips voor lettertypes

Wil je de ouderwetse look met sierlijke, klassieke letters of nummers? Dan zijn Snell Roundhand en Edwardian Script een goede keuze. Monotype Corsiva en Lucida Calligraphy zijn ook klassieke lettertypes maar dan wat statiger. Een mooi jaren dertig lettertype is Retrospective.

Het formaat van de letters bepalen

Zet je pagina-instelling op landscape en maak de marges aan de zijkanten wat smaller. Een horizontaal A4 is voor namen op de voordeur meestal wel voldoende. Breder past niet of staat niet mooi. Meerdere namen plaats je (symmetrisch) onder elkaar.

Print je naam of huisnummer op een paar verschillende formaten uit en houd deze bij de voordeur om te beoordelen welk formaat passend zou zijn. Neem hier de tijd voor. Kom je er niet uit? Vraag ook je partner, kinderen en buren welk formaat ze mooi vinden en waarom.

Heb je een voortuin dan mogen de letters wel wat groter. Zit je voordeur meteen aan de straat? Dan hoeft het niet zo groot. Hele kleine letters zijn echter moeilijk te schilderen! Ga voor Snell Roundhand bijvoorbeeld niet kleiner dan lettergrootte 90 (in Word).

Namen op deur
Huisnummer lettertype mooi
Familienaam op voordeur

Stap 2 De Voorbereiding

Als je het juiste lettertype te pakken hebt, het formaat hebt bepaald en de tekst mooi is uitgelijnd, print je de tekst uit en kan het echte werk beginnen. Wellicht moet je daarvoor nog wel even shoppen bij een bouwmarkt en kunstschilderswinkel. Ik ga daarvoor naar Swaak in Utrecht.

Benodigheden

Dit heb je nodig: Een rolmaat, een kruislijn-laser-waterpas op statief of gewone waterpas (een kleine, niet breder dan de deur), een hard potlood (H2 bijvoorbeeld), puntenslijper, een stift of pen, lak op terpentinebasis (alkyd) een plastic schilderspalet of klein bakje voor de lak, een dun penseel (ik gebruik de da Vinci MICRO-NOVA Serie 170) en schilderstape. Een fles terpentine, dreft afwasmiddel, keukenpapier of een schoonmaakdoekje en afdekmateriaal zijn ook erg handig om bij de hand te hebben. En trek kluskleding aan…..

Gebruik delicate schilderstape

Let op: De schildertape die ik noem bij de benodigdheden is voor het vastplakken van de geprinte tekst. Ik gebruik tape voor delicate ondergronden. Deze tape heeft minder kleefkracht, wat handig is voor het juist plaatsen van het papier; daarbij plak je de tape een paar vast en weer los voordat je naam of huisnummer op de juiste plek zit. Verder beschadigd deze tape de deur niet. Gebruik sowieso geen plakband, ducttape of witte schilderstape; dit laat lijmresten achter of krijg je moeilijk weer los. De kans dat je hiermee de lak beschadigd is groot.

Beoordeel de deur

Het mooiste en het handigste is als je voordeur kort geleden* helemaal in de hoogglans lak is gezet. Dan komen de letters het beste tot hun recht, kun je er het langste van genieten en daarnaast werkt het overbrengen van de letters op de deur dan het beste. Een lichte kleur deur of een glans? Dan heb je ook nog grafietpapier nodig!

* Met kort geleden bedoel ik trouwens niet twee dagen na de laatste laklaag. Ik houd minimaal twee weken na de aflaklaag aan. Dan is de lak voldoende uitgehard.

vrouwelijke letterzetter Miranda staat vrolijk op de foto met een kwast in haar mond, schilderspallet in haar hand met op de achtergrond de tekst die ze aan het schilderen is
vrouwelijke letterzetter Miranda schildert naam op huis bij voordeur. de naam is duinroos

Stap 3 De plaatsing van je naam of huisnummer

Is het een beetje lekker weer buiten? Check in ieder geval even of het niet gaat regen! Ook weinig wind is fijn. Droog en geen wind? Dan kun je aan de slag!

Knip het overtollige wit papier om de uitgeprint tekst weg. Houd wel genoeg papier over rond de tekst, om met tape de tekst op de deur te kunnen plakken.

Bepaal het midden van de deur

LET OP: Doe de volgende stappen met de deur dicht! In de hal zit je lekker uit de wind en zon maar als je deur openstaat kan het zijn dat hij een beetje scheef zakt (voordeuren zijn nou eenmaal zwaar). Wat dan waterpas is kan bij een dichte deur dus ineens scheef zijn! Ook valt je deur "in" een kozijn. Het midden van de deur kan daardoor bij een dichte deur anders zijn dan open.

Meet de breedte van je tekst en bepaal daarvan het midden. Zet daar een streepje op het papier. Bepaal op welke hoogte je huisnummer of naam wilt plaatsen. Meet iets daar boven vervolgens de breedte van de voordeur op en bepaal het midden. Plak daar een stukje tape op de deur en zet er met een stift of pen een streepje op (zo hoef je niet op de deur zelf te tekenen).

Plaats je uitgeprinte naam of huisnummer op de voordeur. Zorg dat het midden van de deur en het midden van de tekst gelijk zijn door de streepjes verticaal met elkaar uit te lijnen (met de kruislijnlaser waterpas of gewone waterpas). Plak het papier met een paar kleine stukjes delicate tape op de hoeken vast op de deur.

Het recht plaatsen van je naam of huisnummer

Nu volgt een belangrijke stap. Je wilt de letters natuurlijk wel recht op de deur hebben en niet scheef. Projecteer met de kruislijnlaser waterpas een horizontale lijn op de deur, trek waar nodig de tape van het papier een beetje los en zet je tekst 'op' de lijn. Plak de tape weer vast als de tekst goed staat. Controleer of je tekst ook nog steeds op het midden is uitgelijnd. Hetzelfde kun je ook doen met een gewone waterpas. Het is alleen iets lastiger. Ben je tevreden over de plaatsing? Plak de bovenkant van het papier dan over de volle breedte vast met tape zonder over de letters te gaan. Plak verder alleen de onderste hoeken vast. Omdat je de bovenkant helemaal hebt vastgeplakt blijft het papier recht zitten maar het is wel handig om te kunnen checken of de volgende stappen goed gaan!

Naam op de voordeur
je naam op de deur schilderen
naam op deur sierletters

Stap 4 Een afdruk maken van de letters op de deur

Pak nu je H2 potlood en trek de tekst over. Je dient wat druk uit te oefenen. Nadat je de eerste letter hebt gedaan controleer je, door de tape aan de onderkant los te halen, of er een matte afdruk van de letter te zien is op de deur. Niets te zien? Misschien nog iets harder drukken op je potlood. Niet alleen een afdruk maar ook kleine deukjes in de lak of het hout? Druk iets zachter!

Als je klaar bent tape je de onderkant vast en maak je het papier los aan de bovenkant. Je kunt op die manier het papier naar benden vouwen. Je ziet nu dat er een lichte afdruk van de letters is ontstaan op de deur. Check of alle lijnen van de letters goed zijn doorgedrukt, anders vouw je het papier weer terug en ga je nogmaals met het potlood over de letters.

Wanneer de afdruk van de letters goed is gelukt, vouw je het papier weer naar beneden en zet je het vast met een extra stukje tape. Mocht je de afdruk per ongeluk wegvegen of  niet tevreden zijn met een letter, dan kun je later alsnog een nieuwe afdruk maken.

Nu kun je gaan schilderen. (Om de afdruk niet per ongeluk met mijn hand weg te vegen dek ik de letters die ik nog niet kan schilderen af met een stukje leeg papier.)

afdruk voor huisnummer
Huisnummer op deur letterschilderen
huisnummer op deur schilderen

Stap 5: Je naam op de deur schilderen!

Voordat je gaat letterzetten op je voordeur is het een goed idee om eerst even te oefenen met het penseel op een gelakt plankje om gevoel te krijgen bij de lak en het penseel. De lak moet niet te dik zijn; voeg dan wat terpentine toe. Maak het echter ook niet te dun, want dan heb je meer kans dat de lak gaat uitlopen. Ook kun je dan verschillende kleuren uitproberen. RAL 9010 is over het algemeen wel een goede kleur om te gebruiken. Echt wit wit raad ik af, dat ziet er wat goedkoop uit.

Het letterzetten kan beginnen

Doe wat lak in een bakje wat je makkelijk in je hand kunt houden. Doop het topje van je penseel in de lak en schilder over de afdruk op de deur de letters in. Zorg dat je niet te veel lak aanbrengt want dan kan de lak gaan ‘lopen’. Als je de lak aanbrengt is het niet meteen egaal maar je zult zien dat de lak zich verdeelt en het een minuutje later mooi in elkaar overvloeit. Werk rustig en geconcentreerd. Het is niet erg als je ene lijn wat dikker is dan de ander; het zijn handgeschilderde letters!

Mocht een lijn toch echt te dik zijn geworden, dan kun je als de lak nog nat is, de letter weghalen met een stukje keukenpapier en wat water. Mocht dat niet afdoende zijn gebruik dan voorzichtig een klein beetje terpentine maar maak het daarna meteen schoon met wat water met dreft afwasmiddel en maak het daarna droog. Vouw het papier voorzichtig terug, zodanig dat je de andere geschilderde letters niet aanraakt en maak een nieuwe afdruk. Doe dit alleen als het echt niet anders kan. Van veel verbeteren wordt het vaak niet beter!

Succes! En geniet van het resultaat!

Hulp nodig bij het schilderen van letters?

Toch niet genoeg geduld, een vaste hand of de juiste gereedschappen in huis? Miranda Maakt het Mooi is specialist op het gebied van letterzetten op huizen. Zowel binnen als buiten. Voor meer informatie: www.mirandamaakthetmooi.nl